Jag har den senaste tiden forskat kring ögonlaseroperationer, då en bekant till mig funderar på att göra en sådan laserbehandling mot närsynthet. Det finns flera olika metoder, men de två vanligaste idag är FS-LASIK och LASEK. Memira som är stora inom ögonlaser erbjuder båda metoderna, medan t.ex. Vårda bara gör LASEK, då de anser att den metoden är bättre medicinskt.
I korthet så fungerar de olika metoderna så här:
- Principen i FS-LASIK är att en flik skärs upp i hornhinnan med hjälp av laser och fliken viks åt sidan. Därefter formar lasern hornhinnan för att ta bort synfelet. Efteråt viks fliken tillbaka och ”växer fast” igen.
- Principen i LASEK är att yttre lagret av hornhinnan, kallat epitelet, tas bort eller snarare slipas bort (ca 0,05 mm). Därefter formar lasern hornhinnan för att ta bort synfelet. Kroppen återskapar själv tillbaka epitelet efter behandlingen, ungefär på samma sätt som ett skrubbsår läks.
En intressant detalj är att Vårda inte längre gör LASIK, då de anser att den metoden är sämre medicinskt. LASIK/FS-LASIK ger visserligen kortare läkningstid än LASEK, snabbare synresultat (normalt fullt resultat inom 1 dag) och mindre smärta efteråt, men LASIK har samtidigt vissa andra nackdelar som att locket kan flytta sig något eller skrynkla sig efter en tid. Det kan leda till att synfel åter uppstår efter några år.
Med LASEK tar läkningen längre tid, 12-18 mån för total läkning. Fullständigt synresultat uppnås oftast inom några veckor. Man ser ganska dåligt den första veckan, viss dimsyn. De första 1-4 dagarna efteråt har man ont/skavkänsla och är ljuskänslig. Det jag läst talar dock för att LASEK ger ett bättre resultat och har färre risker. Därför har jag fokuserat på att läsa om LASEK.
Två olika metoder för LASEK
- LASEK med alkohollösning – Epitelet (yttre lagret av hornhinnan) löses upp med en alkohollösning och flyttas åt sidan. Därefter formar lasern hornhinnan för att ta bort synfelet. Denna LASEK-metod använder t.ex. Memira.
- LASEK NO-CUT, kallas även transepitelial – Lasern slipar först bort epitelet (yttre lagret av hornhinnan). Därefter formar lasern hornhinnan för att ta bort synfelet. Denna LASEK-metod använder t.ex. Vårda. Denna metod kräver en nyare laserutrustning. Äldre utrustning klarar inte av steget att slipa bort epitelet.
Det här med ögonlaser är lite scary då man faktiskt ”skär” i sina ögon 🙂
Samtidigt vet jag att risken har minskat enormt de senaste 10 åren… och så känner vi alla troligen någon som har opererat ögonen. När mina vänner skulle bestämma vilken klinik de skulle välja så började de jämföra priser och behandlingar på http://www.alltomogonlaser.se och sen bokade de in gratis förundersökning med alla kliniker. Tro mig, efter 3-4 förundersökningar så kände dom sig alla som experter på området och kunde lättare besluta vilken klinik som skulle få äran att ”skära” i deras ögon 🙂
LASEK och Transprk är säkra. Men risken för komplikationer är några få procent med alla metoder. Vetenskapliga studier jag har läst visar ungefär lika bra resultat även med LASIK. Men visst, LASIK verkar inte lämpligt för vissa yrkesgrupper och sporter. De med tunnare hornhinna (och mycket stort synfel?) kan inte ens göra LASIK. Memira verkar inte göra Transprk eller nocut. Men det finns flera ögonlaserkliniker som kan metoden. Någon ögonläkare på Capio Medocular har skrivit på deras blogg de ser ingen fördel med Transprk före LASEK. Även Optalux Ögonklinik synfelsbehandlar med Transprk och LASEK.