Välj elavtal och få 30 % billigare el – Spara pengar tips #4

Betalar du onödigt mycket för din el? Många svenskar är omedvetna om att de betalar mycket mer än de behöver för sin el. Närmare bestämt, ungefär 30 % för mycket.

el station ledningar

Många har, utan att veta om det, nämligen ett så kallat tillsvidareavtal. Det är den avtalsform du får för el, om du inte själv valt något annat. Ibland kan det kallas anvisningsel, normalpris eller enkelpris, men principen är densamma. Den som inte gjort ett aktivt val av elavtal får ett mycket högre pris.

En femtedel av svenskarna betalar i dag närmare 1,3 miljarder kronor för mycket för sina elräkningar. Det visar en sammanställning som Energimarknadsinspektionen gjort för SVT. Källa: SVT

Vilket elavtal ska du välja då?

Om du inte har någon som helst aning, välj ett rörligt elavtal. Oavsett vilket avtal du väljer (hos samma bolag du har), så ska kostnaden för din el gå ner, jämfört med om du fortsätter med ett tillsvidareavtal.

Om du ändå funderar på det här med att sänka din elkostnad, försök byta elbolag samtidigt. Ett bra sätt att hitta något som är billigare än det bolag du har idag är att använda online-tjänster som Elpriskollen från Energimarknadsinspektionen.

Hur byter man elbolag?

Det är otroligt enkelt att byta elbolag. Du kontaktar bara det nya bolaget som du vill byta till, så fixar de allt kring bytet åt dig. (De kontaktar ditt gamla elbolag och meddelar om ditt byte).

1 tanke kring ”Välj elavtal och få 30 % billigare el – Spara pengar tips #4

 1. Telinet Energi

  Hej,

  Bra tips!

  Värt att nämna är också att titta på det som benämns ”jämförpris”. Det är konsumentverket och energimarknadsinspektionen som har definierat hur vi elhandlare skall presentera ett totalpris som går att jämföra mellan olika leverantörer. Jämförpriset skall inkludera alla avgifter, t.ex. månadsavgifter eller andra tillägg. Intressant är även att om man tar ut en avgift för pappersfaktura skall denna räknas med!

  Jämförpriset är det som presenteras på t.ex. Elskling eller elpriskollen.se.

  /Telinet Energi

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *