Erfarenhet av fotokromatiska glasögon? Fördelar och nackdelar?

Efter en tids funderande har jag beställt ett par fotokromatiska glasögon, d.v.s. glasen ändrar färg och blir mörkare när de utsätts för solljus (UV-ljus). Glasögon som automatiskt blir solglasögon när det behövs helt enkelt!

solglasögon

Fördelen med den här typen av glas är uppenbar, du behöver bara ETT par glasögon, i teorin i alla fall. Moderna fotokromatiska glas är helt klara inomhus, vilket inte varit fallet med äldre fotokromatisk teknik. Glasen växlar också snabbare från mörka till klara än tidigare.

Nackdelar med fotokromatiska glasögon

De nackdelar jag lyckats läsa mig till är bland annat följande:

  • Fotokromatiska glasögon fungerar inte så bra vid bilkörning, eftersom den största delen av UV-ljuset blockeras av bilrutan. Är du beroende av solglasögon vid bilkörning kommer du kanske behöva komplettera med ett par riktiga solglasögon alternativt clip-ons?
  • Temperaturen påverkar hur mörka glasen kan bli. Lägre temperatur = större möjlighet till mörka glas, Högre temperatur = något mindre mörka glas.
  • Det är en viss fördröjning innan glasen ändrar färg, speciellt när de går från mörka till ljusa. Det går fortare för glasen att gå från ljusa till mörka än tvärtom. Detta beror på de UV-känsliga kristaller som är grunden i tekniken.

Ändå tycker jag att fördelarna verkar överväga nackdelarna. Har du erfarenhet av fotokromatiska glasögon? Då får du gärna kommentera nedan. Skriv gärna när du köpte dem, eftersom tekniken utvecklas hela tiden. Om intresse finns, så kommer jag återkomma senare med mina egna erfarenheter.

Kan tillägga att jag beställde glasögonen på Specsavers och valde deras komplettpris, vilket innebar att fotokromatiska glas ingick, dock tillkom kostnad på 600 kr för anti-reflex och repskyddsbehandling.

1 tanke kring ”Erfarenhet av fotokromatiska glasögon? Fördelar och nackdelar?

  1. Hans Nilstam

    Mina glasögon blir knallsvarta i t om mulet väder hemma men i sydligare länder som thailand och indien ändrar de knappt färg alls. Beror detta på uv-strålningen eller vad?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *