8 saker du inte visste om ägg

Ägg håller sig minst 1 månad efter bäst före-datum om de förvaras i kylskåp och ägg som är färska flyter inte. Här följer några intressanta fakta och tips om ägg.

Ägg håller sig minst 4 veckor efter bäst före-datum

ägg i kartongOm du förvarar äggen i kylskåp, vilket de flesta svenskar gör, så håller sig äggen minst 4 veckor efter bäst före-datum. Datumet på förpackningen är nämligen satt utifrån att du förvarar äggen i rumstemperatur. EU-lagstiftning ligger bakom denna bäst före-märkning av ägg. Källa: Slangintematen.se

Enkelt sätt att kontrollera om ett ägg är för gammalt

Lägg det okokta ägget i en skål med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten. Ett mer än 1 vecka gammalt ägg ligger på botten och reser sig upp lite. Ett gammalt ägg flyter. Om ägget flyter, knäck det och lukta. Luktar ägget illa, släng det. Luktar ägget ok, så är det ätligt. (Denna flytmetod gäller för okokta ägg)

Kontrollera om ett ägg är kokt eller inte

Lägg ägget på en plan yta och snurra det. Ett kokt ägg reser sig upp. Ett okokt ägg reser sig inte och uppvisar ett motstånd mot att snurras, eftersom gulan rör sig inne i ägget.

Ägg som förvaras med spetsen nedåt håller längre

Har att göra med luften som finns i den trubbiga delen av ägget.

Ett hårdkokt ägg håller sig minst 1 vecka i kylen

Kyl det kokta ägget så snart som möjligt och skriv gärna datum på ägget med en penna, så slipper du slänga ägget i onödan. För du kommer glömma bort när du kokade ägget…

Riktigt färska ägg är svårskalade

Låt äggen bli minst 7-8 dagar gamla, så är de mer lättskalade. Kyl äggen med kallt vatten direkt efter kokning, så blir äggen lättare att skala. För att räkna ut hur gamla äggen är, så kan det vara bra att veta att Bäst före-datum är 28 dagar efter värpdagen.

Skillnad mellan bruna och vita ägg?

Är bruna ägg nyttigare? Nej, färgen spelar ingen roll näringsmässigt. Bruna hönor värper oftast bruna ägg och vita hönor värper oftast vita ägg. Svårare än så är det inte.

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen

Skapat för att fungera som enda näringskälla för en kyckling, så är det inte så konstigt att ägg är otroligt näringsrika. Ett ägg av normalstorlek innehåller t.ex. en tredjedel av dagsbehovet av selen, vitamin E och B12. Ägg innehåller mycket proteiner, flera viktiga fettsyror och de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter finns i ägg. Det enda ägget saknar är kolhydrater och C-vitamin. Källa: Svenskaagg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *