Varning för matbutikernas REA-bluffar: 40 % sänkt är 50 % dyrare!

paprikamix 400 gram rabatt

Dessa paprikor som jag hittade igår var prissänkta med 40 %, men de är fortfarande 50 % dyrare än paprikorna i lösvikt som säljs i samma butik! Genomskådar du matbutikernas REA-bluffar?

När du går in i butiken så möts du av en stor skylt: 400 gram Paprikamix är prissänkt från 24,90 till 14,90 (för Willys+ medlemmar). Du sparar 10 kronor eller ungefär 40 % om du så vill. En stor besparing och ett givet köp, eller? Max 5 köp/hushåll signalerar också att detta är ett supererbjudande.

Börjar vi granska erbjudandet i sömmarna, genom att använda jämförpriserna och ha koll på vad paprika brukar kosta, så inser vi att detta inte alls är något bra erbjudande. Tvärtom faktiskt! 14,90 för 400 gram betyder 37,25 kr/kg. I grönsaksdisken bakom hittar vi nämligen röda, gröna och gula paprikor i lösvikt för bara 24,90 kr/kg. Köper du en egenkomponerad paprikamix 400 gram i lösvikt så kostar den alltså bara 10 kronor, istället för 14,90! Dessutom kan du välja vilken och hur många paprikor du vill ha. Hur många gånger har du köpt en paprikamix och sedan kastat en av paprikorna?

paprika röd lösvikt pris

Ordinariepriset för paprikamix 400 gram på 24,90 motsvarar 62,25 kr/kg och det känns faktiskt som ett ockerpris. Är detta ordinariepris satt endast för att få 14,90 att kännas billigt? Det är lätt att inse hur matbutiken resonerar, de kan ”tvinga” folk att köpa 3 paprikor och dessutom till ett pris som är 50 % högre.

Detta med att förpacka produkter i mindre förpackningar och skruva upp kilopriset genom ett till synes lockande styckpris är inget unikt för varken paprika eller Willys. Det gäller att vara på sin vakt och ett hett tips är att kolla jämförpriset och se vad produkten kostar i lösvikt!

Fotnot: Priser och bilder kommer från Willys i Sisjön (Göteborg).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *