14 tips för dig som ska åka till Kina

kinesiska murenHär har jag samlat tips och saker som jag tycker är bra att veta innan du ska åka till Kina. Jag har själv varit i Kina några gånger, så dessa tips baseras på mina personliga erfarenheter. Har du tips, frågor eller funderingar, så är du givetvis välkommen att lämna en kommentar.

 1. Det finns inget toapapper på toaletten. Alla kineser bär runt på ett paket pappersnäsdukar eller liknande i fickan. På finare restauranger, hotell och vissa shoppingcenter finns papper, men räkna inte med det. De flesta restauranger har servetter i små praktiska mjukplastfodral, dessa är mycket praktiska att ta med sig för kommande behov.
 2. Priserna är oftast inte fasta. Det går att pruta och förhandla om priset på de flesta ställen. Detta gäller tex även i klädbutiker. Några undantag är restauranger, hotell, livsmedelsbutiker, stormarknader och taxi. I mindre städer kan det gå att förhandla om taxipriser.
 3. Taxi är billigt. Oftast ligger starttaxan runt 12-14 yuan och den räcker en bit. Runt 20 yuan kan räcka 5-10 km. Taxi till och från flygplatsen kan vara dyrare, men fortfarande mycket billigare än i Sverige. I stora städer är taxi dyrare än i mindre. En seriös taxi ska ha taxameter.
 4. Buss och tunnelbana är billigt. Räkna med i storleksordningen 2-5 yuan för en enkel resa.
 5. Cash is king! Kort funkar dåligt i Kina. Vissa kort som VISA och Mastercard funkar på en del hotell och större butiker, men vill du vara säker på att kunna betala överallt så är det kontanter som gäller. Det kan vara klokt att ta med sig lite kinesiska yuan som fickpengar från Sverige.
 6. Ta ut pengar i lokala bankomater istället för att växla allt hemma. Även om du får betala uttagsavgift på t.ex. 35 kr och valutaväxlingsavgift, så blir kursen ändå bättre än om du växlar hemma på Forex. Tyvärr funkar det inte att ta ut pengar i alla automater, även om de har en logo med Visa eller Master card. Jag har testat fler olika bankomater och fått meddelandet ”the card issuer has declined the transaction” eller liknande. Vill du hitta en bankomat som säkert funkar, så verkar Bank of China vara ett säkert kort. Dessa uttagsautomater brukar gå att hitta på flygplatsen.
 7. Lita inte blint på folk som visar dig vägen. Om du frågar någon om rätt väg och de inte vet (eller inte förstod), så är risken nämligen stor att de pekar åt fel håll istället för att säga att de inte vet. Jag hade läst om detta innan jag besökte Kina och undrade om det var en myt, men efter att själv ha upplevt det så inser jag att det faktiskt är såhär det fungerar.
  shanghai kina panorama
 8. Bilar stannar inte för gående. Gäller även motorcyklar och mopeder. Det är bra att använda övergångsställen, men du kan aldrig lite på att någon stannar. Bilarna respekterar rödljus, men svängande bilister som har grönt respekterar inte övergångsstället.
 9. Drick flaskvatten. På vissa ställen går det att dricka vattnet eller koka det och dricka. Men oavsett, så brukar inte kranvattnet smaka gott.
 10. Kineser kommer stirra på dig. Detta gäller framförallt i mindre städer. Du som europé ser annorlunda ut och för många kineser är du väldigt exotisk. Du har t.ex. mycket större och mer utstående näsa än kineserna. I Kina tycks folk inte ha någon inbyggd spärr mot att stirra på folk, så bered dig på att du kan bli uttittad ordentligt. 15-30 sekunder av stirrande är ingen ovanlighet, ta inte illa upp. Många kineser tycker västerlänningar är vackra, möjligen något att tänka på ifall det känns underligt när någon stirrar länge på dig. 😉
 11. Vässa armbågarna. Detta gäller speciellt om du ska åka tunnelbana eller tåg. Det är väldigt mycket folk i Kina och det gäller att ha vassa armbågar för att komma med tåget. Är du artig och släpper folk före, så kan du bli stående hur länge som helst på stationen.
 12. Lita inte på folk som kommer fram och vill guida dig, det kan bli mycket dyrt. Det är ganska vanligt, framförallt utanför tågstationer och stora platser, att folk kommer fram till dig och erbjuder sig att guida dig eller vill visa dig en typisk kinesisk restaurang etc. En stor del av dessa ”guider” är tyvärr folk som försöker lura dig på pengar. Från bekanta så vet jag att dessa guidade turer t.ex. kan sluta med en nota på 2000-3000 yuan, för en kväll med frukter, juice och drinkar för 2 personer (något som normalt kostat max 200 kr). Behöver du en guide, boka den via ett seriöst företag.
 13. Det är billigt att äta på restaurang. Kina har mycket god och spännande mat. Många restauranger har menyer med bilder. Passa på att testa det kinesiska köket ordentligt!
 14. Kineser är dåliga på engelska. Ju mer kinesiska/mandarin du kan, desto bättre! Se mitt tidigare tips hur du kan lära dig en del kinesiska online.

Lycka till! Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter eller ställ frågor nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *