Felaktig nyhet om förbud mot mobilprat i bilen utan handsfree

Flera dagstidningar skriver idag felakiphone 6 och 6+tigt om förbud mot att prata i mobiltelefon i bilen utan handsfree. Det finns inget sådant förbud i Sverige. Nyheten som kommer från TT har följande ingress:

Efter ett år av förbud mot att prata i mobiltelefon i bilen utan handsfree har förarna ändrat beteende. En undersökning visar att andelen som pratar i mobil utan handsfree har sjunkit från sex av tio till drygt fyra av tio mellan 2010 och 2014.

Det går utför med svensk media eller vad säger ni?

Vad säger lagen om mobilanvändning i bilen?

Teknikens värld skrev en artikel i ämnet i samband med att lagen infördes 1 december 2013 och lagtexten i trafikförordningen lyder:

10 e § Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Förordning (2013:779).
Källa: Trafikförordningen

Med eller utan handsfree spelar alltså ingen roll utifrån lagtexten. Du kan mycket väl bryta mot lagen, även om du använder handsfree, om du inte klarar av att framföra fordonet trafiksäkert. Däremot kan det förstås bli lättare att framföra fordonet med handsfree.

På sikt är det möjligt att Sverige tvingas införa en handsfree-lag, något som verkar vettigt. Fakta kvarstår dock, idag finns ingen handsfree-lag i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *